Sverigepremiär för sedumtak med biokol

I småländska Vislanda finns framtiden, åtminstone när det gäller klimatsmarta sedumlösningar. Nu ligger 10 000 kvadratmeter sedummatta med biokol redo att distribueras för att göra våra städer och bostadskvarter hållbara och gröna.

Ödevata fiskecamp var först ut med sedumtak med biokol

Biokol kan nästan ses som en mirakelprodukt med sina många positiva egenskaper i odling och planteringar. När Veg Tech fick upp ögonen för biokol såg de möjligheterna med egen framställning, för att få kontroll över hela produktionskedjan och säkerställa en jämn och hög kvalitet. I dagarna blev deras första sedummatta med biokol klar och pryder nu ett tak i Emmaboda.

Ännu mer klimatsmart
I småländska Vislanda finns framtiden, åtminstone när det gäller klimatsmarta sedumlösningar. Där har Veg Tech byggt en ny anläggning för egen framställning av biokol till sin produktion av sedummattor. Nu ligger 10 000 kvadratmeter sedummatta med biokol redo att distribueras till kunder. Tack vare den egna produktionen av biokol har Veg Tech kontroll över hela kedjan, vilket säkerställer en jämn och hög kvalitet.
– Med egen produktion har vi kontroll över råvarans ursprung och att allt gått schysst till, något som annars kan vara svårt när biokol används i utökad omfattning. I vår produktion förädlar vi restprodukter från regionala sågverk till biokol, där vi i produktionen även kan ta del av spillvärmen och samtidigt få en fossilfri uppvärmning av våra växthus och kontorslokaler, säger Lina Pettersson, produktionschef på Veg Tech.
Sedummatta med biokol
Lina Pettersson

Goda egenskaper över lång tid

Biokol har många fördelar. Det bidrar bland annat med jordförbättrande egenskaper som vattenhållande förmåga, minskat näringsläckage och bibehållen näring. Biokol bidrar också till koldioxidinlagring, vilket är extra viktigt för anläggningar i urbana miljöer där mängden koldioxid i atmosfären minskar. Samtidigt gynnar produkten nyttiga mikroorganismer och de goda egenskaperna håller länge – biokolens effekter håller i sig i över tusen år.

– Det känns kul att vara först ut med en sådan här typ av produkt och samtidigt ha ersatt vår fossila uppvärmning på köpet, säger Lina Pettersson.


Ödevata gård monterar sedumtak med biokol

 

– För oss var det viktigt att få ett grönt tak med lätt vikt och med goda egenskaper som kräver så lite skötsel som möjligt. Nu har vi ett tak som dessutom håller koldioxid, vilket är ytterligare en positiv effekt, säger Malin Axelsson som driver Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp.

Eventuellt överskott av Veg Techs biokolsproduktion kommer att säljas till miljömedvetna anläggningsföretag, inte minst kommuner som ställer höga krav på jordkvalitet och utsläpp.

Hemsida: www.vegtech.se
Hemsida Ödevata gårdshotell och fiskecamp: https://www.odevata.se

Kontakt: Ulrica Carlberg, kommunikatör, Veg Tech AB, tel. 0472-363 05, uc@vegtech.se