Sedumtak på nya ICA Maxi Arninge
2024/10/08Gröna tak & bjälklag
Stadsplanering handlar om ett klimatanpassat och hållbart byggande där dagvattenhantering och ekosystemtjänster ingår som viktiga komponenter. Hälsosamma städer förutsätter gröna lösningar som en naturlig del i stadsutvecklingen för att främja en hållbar stad, bidra till välbefinnande och hantera klimatförändringar.
Gröna tak gör skillnad och bidrar med flera ekosystemtjänster som reducering av dagvattenflöden, minskade bullernivåer och ett ökat välbefinnande hos stadens invånare. Att integrera gröna tak i stadsplaneringen ökar förutsättningar för ett rikt växt- och djurliv samt bidrar till en klimatsmart och hållbar stad.
Våra välbeprövade lösningar för gröna tak passar för olika typer av byggnader och tak. Produktion sker i egna odlingar.
Fördelar med Gröna tak
Minskar avrinning
Fördröjer och minskar avrinningen och avlastar stadens dagvattenhantering.
Miljöcertifiering
Gröna tak ger högre poäng i miljöcertifieringssystem.
Isolerande effekt
Skyddar byggnaden mot uppvärmning från solinstrålning.
Bullerdämpande
Är bullerdämpande och bidrar till en lägre ljudnivå i urbana miljöer.
Biologisk mångfald
Gynnar pollinerande insekter och skapar livsrum.
Skydd mot
UV-ljus
Tätskiktet skyddas mot UV-ljus vilket ger en längre livslängd.
Stor nytta utan att ta plats i stadsmiljön
Med vegetation på takytor fördröjs och minskas dagvattenavrinningen. Stadens klimat förbättras, luften renas från partiklar och ljudnivåerna reduceras i stadsrummet. I styrmodeller som LEED, BREEAM och grönytefaktor tilldelas olika former av gröna tak höga poäng och är en viktig del i gröna byggprojekt med högt ställda krav.
I västra hamnen, Malmö ställs höga krav på ett hållbart byggande. Grönytefaktorn används för att ge ett mått på hur väl fastigheten integreras i miljön.
Bilden visar Biotoptaken på Koggen i Malmö som anlades 2014.
Gröna tak gör skillnad
Gröna tak fungerar också som en barriär som skyddar det underliggande tätskiktet från solens skadliga UV-strålar. Under heta sommardagar kan temperaturen på takytan halveras tack vare växtligheten. Forskning visar att livslängden på tätskiktet kan förlängas med upp till 50 procent.
Bidrar till en jämnare temperatur
Hur effektivt gröna tak hjälper till att isolera byggnaden beror på uppbyggnadens tjocklek och vilken typ av vegetation som anläggs. Även ett tunnare sedumtak har en god förmåga att isolera och ge ett bra skydd mot värmeinstrålning i byggnaden. Det resulterar i en jämnare temperatur över dygnet, vilket förbättrar inomhusmiljön för de boende.
Vegetation dämpar buller
Buller kan bli ett problem i förtätade städer. Gröna tak fungerar som bullerdämpare där mycket av ljudet reflekteras mellan byggnader.
Ett exempel: Inflygning från flygplats går rakt ovanför Södersjukhuset på Södermalm. Den växtklädda takytan fungerar som en ljudabsorbent till skillnad från den tidigare takpappsytan.
Entreprenadtjänster
Vi utför entreprenader till professionella aktörer och vi ombesörjer hela processen från leverans till färdigmonterad takvegetation. Våra montörer bygger takvegetation på såväl stora som små objekt runt om i Norden.
Gödsla ditt gröna tak
Genom att tillföra näring till takvegetationen håller sig växtligheten frodigare och tätare. Gödsling kan utföras mellan tidig vår och tidig höst.