Sveriges första sedumtak med biokol

I djupaste utvandrarbygdens Duvemåla ligger Ödevata Gårdshotell. Hit kommer turister och konferensgäster från när och fjärran för en härlig boost från naturen med fiske, vandring och andra aktiviteter.

Från arbetshem till gårdshotell
Platsen har gamla anor från medeltiden men även annan spännande historia från 1900-talet. Här har bedrivits arbetshem för försumliga familjefäder, förläggning för politiska flyktingar och fram till 1997 var det fångvårdsanstalt i närmare femtio år. Gården låg öde i tio år innan paret Malin och Magnus Axelsson tog över och startade Ödevata fiskecamp/gårdshotell. Här har under åren renoverats, återbrukats, utvecklats och byggts till.

2019 monterade VegTech sedumtak på parets egen bostad som också blev Sveriges första sedumtak med biokol. Nu finns totalt tre byggnader på gården som har ”förgrönats” med sedumtak från VegTech. På Ödevata står hållbarhet och återbruk högt och det märks för här bedrivs många projekt på samma gång, allt från att bygga ut verksamheten, starta odling till att anlägga en stor damm på området.

Egen biokol
På gården finns stort intresse för biokol. Här har man arbetat i fem år med egen biokolsframställning. Man erbjuder kommuner och sällskap att göra studiebesök för att lära mer om biokol och dess nytta. Ute i trädgården står det mindre tunnor där man enkelt kan framställa biokol och som även lånas ut till större sällskap som vill prova på.
– Vi brukar kalla oss för biokolsambassadörer, säger Malin som pratar varmt om biokol och berättar att man som privatkund kan komma med en hink och köpa biokol direkt på gården till sin egna odling.
Läs mer på Ödevatas hemsida: www.odevata.se

Biokol är en klimatsmart jordförbättrare och VegTech har tillverkat biokol sedan hösten 2019.

Många fördelar med biokol i växtbädden

  • Förbättrad vattenhållande förmåga
  • Förbättrad näringshållande förmåga
  • Förbättrad jordstruktur med ökad syretillförsel
  • Ökad mikrobiell aktivitet
  • Motverkar kompaktering
  • Biokol utgör en potentiell kolsänka

 

Malin Axelsson som driver Ödevata gårdshotell står utanför nya återbrukar-boendet ”Axelssons gröna längan” som har sedumtak odlat med biokol.

Tidig vår. Axelssons länga består av 3 lägenheter som har designats olika, helt med återbrukarmaterial.