Stranderosion åtgärdas med naturbaserade lösningar
Vid kustremsan i Bjärred, vid stranden i närheten till ”Långa bryggan” har nya metoder testats för att motverka stranderosion.
Metod
På den här strandremsan valde man att ta bort gamla massor och den hårda uppbyggnaden samt satsade man på att göra stranden flackare och invasiva arter med växter rensades bort.
Ny sand från Lommabukten flyttades till ytan och tusentals av VegTechs strandråg och sandrör planterades på stranden, detta för att binda sanden så att stranden kan stå pall för hårda vindar, vågor och erosion.
Värt att nämna är att just strandråg och sandrör har en enastående förmåga att binda sanden med sitt djupa, fina och väl förgrenade rotsystem.
Projektet fick en intressant start, då stormen Malik på hösten tog med sig stora delar av den nyplanterade ytan och sandmassor ut i havet igen. Den nya konstruktionen och även mycket av den iordningställda ytan förstördes så skyddades de bakomliggande konstruktionerna, vilket visar att erosionsskyddet höll emot kraften från stormen.
Året efter planterades nya växter från VegTech samt fylldes det på med ytterligare sand. Det är viktigt att låta de naturliga växterna som finns naturligt i området få chans att komma tillbaka och kommunen sådde även in ängsfrö för att återskapa strandängsmark.
De boende har uppskattat satsningen och kommunen har satt upp informationstavlor som berättar om projektet. Området har fått ett lyft med möjlighet till ett ökat friluftsliv, nya rekreationsområde med sitt- och grillplatser och den intilliggande strandängen gynnar den biologiska mångfalden.
Projektet fick stöd av EU-programmet Life.
Vad är Stranderosion?
Det innebär i korthet att hav och vind gröper ur och för bort sandstrand och därmed hotar konstruktioner, vägar och hus som ligger kustnära.
Vilka växter används för att binda sand?
Två tuffa växter är strandråg och sandrör som har en enastående förmåga att binda sand med sina djupa, fina och väl förgrenade rotsystem.