Sedumtak på Jordgubbsbacken i Eksjö

 

Eksjö är en mysig liten trästad där den gamla stadskärnan fortfarande är bevarad med små gulliga hus och passager, flera från 1600- och 1700-talet. Har ni vägarna förbi, stanna och ta en promenad i kvarteren som är väl värda ett besök.

I natursköna Kvarnarp i utkanten av Eksjö har nya förskolan Jordgubbsbacken öppnat upp sin verksamhet. En modern skola byggd i trä belägen på en naturskön plats nära Kvarnarpssjön med flera härliga omgivningar.
Som toppen på verket (taket) har ett vackert Smålandsodlat sedumtak med biokol anlagts.

De som monterat tätskikt och sedumtak på Jordgubbsbacken är Connys Bygg och takservice. De startade sin verksamhet 1995 i Eksjö och har lika många anställda som år de funnits. I över tio år har de hunnit montera ett 70-tal sedumtak runt Eksjö med omnejd.
De utför montage och skötsel av sedumtak till både företag och privatpersoner. Sedan 2022 ingår företaget i TEQT Group. De flesta av deras sedumtak anläggs på större industritak och kommunala byggnader där krav på det gröna finns.

VegTech och Connys Bygg och Takservice har samarbetat sedan några år tillbaka.
– Fördelarna med en lokal sedumleverantör är att klimatavtrycket blir mindre med kortare frakt, det säger Martin Burmann som är projektledare på företaget.

Vi märker också en större medvetenhet och kunnighet kring hållbarhet från beställarna idag än för några år sedan. Utmaningar vi kommer att ställas inför i framtiden med gröna tak kan vara klimatförändringar med bland annat extrem torka. Det är viktigt att se till att sedumtaken får gödning och i vissa fall bevattning fortsätter Martin.

Just på detta tak har man valt att kombinera sedum med solceller.
– Vegetationen hjälper till att hålla nere temperaturen runt solcellerna vilket gör att verkningsgraden för solcellerna förbättras, det säger Olivia Hjelmberg som är teknisk säljare från VegTech.

Sedumtak på jordgubbsbacken i Eksjö

Olivia Hjelmberg och Martin Burmann.

Stort tack Connys Bygg och takservice för besöket.

Montage Sedumtak: Connys Bygg & takservice
Sedumleverantör: Veg Tech
Yta:
3800 m² VegTech Sedummatta med biokol som monterats vid några olika tillfällen under ett års tid.